fbpx

Sok nő mumusa: a hajmosás

Csajok, kezeket fel, ki utálja még a hajmosást? Ki szokta még folyton elhalasztani? De mi lenne akkor, ha egy rituáléként gondolnál rá? Ha énidőként kezelnéd és hajápolási rutinnak neveznéd? A rohanó világunkban fontos magunkra összpontosítani, kikapcsolni, kényeztetni magunkat. Egyre többen nagyon ügyesen bevezették már a saját arcápolási rutinjukat, és már sokaknál helyet kapott a hajápolási rutin is. Mi, fodrászok ennek kialakításában segítségetekre lehetünk. 

A vendég első kérdése, hogy „milyen sampont válasszak?”, ami rendkívül jó kérdés, azonban helyes hajápolási rutin kialakításához nem ez a kezdőlépés. Meglepő lehet ilyet olvasni, de bizony sokszor kiderülnek a turpisságok, hogy egy-egy vendég hajának ápolása miért nem sikeres, hiába a prémium minőségű professzionális hajápolási termék, mint a System Professional csodálatos luxus termékei, vagy a Wella Invigo prémium termékcsaládja, ha azt nem tudják a vendégeink megfelelő módon alkalmazni.

Story time: Az egyik legviccesebb az volt talán, amikor megvásárolták az általam ajánlott termékeket, majd jött a panasz, hogy de hát nem jó… Szumma-szummárum kiderült, hogy nem használta a balzsamot, mert hogy az ő haja bezsírosodik tőle, és a legszórakoztatóbb talán az volt, amikor mondta nekem, hogy: „én tusolás után sem használok testápolót, hisz nem száraz a bőröm…” .

Szóval tegyük tisztába a dolgokat és kezdjük az elején! A hajápolási rutin kialakításához fektessük le az alapokat.

Hogyan mossunk hajat? Mi történik hajmosás során? Mi mire való? Mit hogyan kell használni? Miből, mennyit és mikor?

Remélem mindenki emlékezik a pH-skálára kémia óráról, illetve a lakmusz papír is csak-csak rémlik… De arra is mindenki tudja a választ egy híres kozmetikai cég reklámjának köszönhetően, hogy a bőr pH-ja 5.5, ugye? Na, bármily meglepően hangozhat, a hajnak is van pH-ja, mely egész pontosan 4.5-5.5 pH közé tehető. Mi köze van a pH-nak a hajmosáshoz? Nos, a sampon savas, a balzsam pedig lúgos, az egyik nyit, a másik zár. Tehát, ha már samponoztunk, akkor balzsam vagy pakolás is kell. Az ajtót is becsukjuk miután kinyitottuk, nem? 

Nézzük meg lépésenként a hajápolási rutin alapjait, a hajmosást. Így egyszerre választ kapunk az eddig felvetett kérdésekre is.

1.       Alapos vizezés

A hajszál külső felülete (kutikula) enyhén megnyílik, a haj felszívja a vizet, ennek hatására megduzzadnak a hajszálak. 

2.       Első samponozás

Szétoszlik a fejbőrön és a hajszálakon a sampon, mely egy a hajszálhoz képest lúgosabb közeget hoz létre. Ennek a lúgosságnak köszönhetően a hajszál kutikulája megnyílik, melynek eredménye, hogy a sampon be tud jutni a hajszálakba, hogy megtisztítsa azt. 

3.       Alapos öblítés

Az első adag sampont hiánytalanul kiöblítjük, ezáltal a szennyeződések távozhatnak.

4.       Második samponozás

Ez az ún. tisztító mosás, mely az első samponozás megismétlése, ami a maradék szennyeződés eltávolítására szolgál.

5.       Alapos öblítés

A sampon teljes alapos kiöblítése a hajból.

6.       A hajban lévő víz eltávolítása

Talán ez az egyik leglényegesebb lépés. Az alaposan kiöblített hajból óvatosan kinyomkodjuk a vizet, majd megtöröljük törölközővel, hogy a hajszálakban lévő vizet amennyire lehet eltávolítsuk, hogy előkészítsük a hajat a hatékony savas utóápolásra (balzsam, pakolás).

7.       Savas utóápolás

Felvisszük először a hajvégekre a terméket (balzsam vagy pakolás) majd egy bontófésűvel vagy bontókefével belefésüljük a teljes hajhosszba.

8.       Öblítés

Az utolsó alapos öblítés. 

A fent leírtakat betartva nevezhető megfelelőnek a hajmosás. Ezután következik csak a kérdéskör, hogy milyen termékeket használjak a hajápolási rutinomhoz. 

Ebben mi, fodrászok vagyunk a segítségetekre, az ingyenes konzultációk során közösen megállapítjuk a fejbőr típusodat, a hajtípusodat, meghallgatunk, hogy mit szeretsz a hajadban és mit nem, mi okoz problémát. Ezt követően, ha a zseniális luxus minőségű System Professional termékcsaládjára szavaztok, kaptok egy Lipid Code-ot, mely személyre szabott lesz és teljesen egyedi. Mindent betartva garantált a siker, selyemfényű, ápolt hajad lesz. Nekünk pedig öröm látni, ahogy a vendégeink sorra megfogadják a tanácsainkat. Ez egyfajta adok-kapok, mert így mi, fodrászok egy jól karbantartott hajjal dolgozhatunk, te pedig végre jó érzéssel gondolsz a hajmosásra.

Reményi Dalma

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük