fbpx

Frizura házilag: az,,otthoni” fodrászat rejtelmei

Így teszed tönkre sok pénzért a hajad

Pápai Gábor tapasztalt, profi fodrász, aki a játékosságot és a kihívásokat keresi minden frizurában. Ebben a cikkben pedig azt feszegeti, –  hogyan tudsz pénzt és rengeteg felesleges kört spórolni a házi fodrász praktikák helyett?

Kísérletezésnek ez az ára – diy fodrászat home pro

Fodrász pályafutásom alatt rengeteg emberhez, vendéghez, hajhoz, hajtípushoz volt már szerencsém. Ez idő alatt, sikerült belebotlanom szép számmal tévhitekbe is.

 Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ezeknek bizony majdnem mindig ára van!

Az emberi természet kisérletező fajta, ez teljesen természetes

Szinte minden Nő emlékszik az első hajfestésére, amikor az édesanyja vagy megengedte vagy nem engedte meg neki, hogy befesse a haját. 

Kinézte a hajszínt, megvette, – biztos, hogy az egyik barátnőjével álltak neki a hatalmas készülődés után. Aztán vagy sikerült elérni a végeredményt vagy nem. 🙂 

Kedvenceink “baki” kategória

Vegyünk sorra néhány retina-gyilkos tévhitet és azokra a megoldást. 

Ami viszont még fontosabb: általában, ezzel visszafordíthatatlan károkat okozva a hajunknak és magunknak.

Az ,,otthon fodrászok” főbb típusai:

1. A “drogériás-dobozos-festékes”

2. Az “azért járok fodrászhoz, hogy ő varázsoljon nekem hibátlan frizurát”

3. A parázós, esetleg aki már többször csalódott fodrászmunkákban

Megoldások, melyet a fodrászok ajánlanak

1. Dobj egy “hárompontost” a kukába

– A jó kis dobozos festékek…ez minden fodrász álma! Nem a magunk malmára szeretném hajtani ezzel a vizet. Egyértelmű, hogy ez a megoldás pénztárca takarékos. Mielőtt mégis nekiállunk mérjük fel ezek előnyeit és hátrányait. 

A dobozos hajfestékeket úgy tervezték, hogy széleskörű vásárlói igényt elégítenek ki. Tekintet nélkül a haj szerkezetére, minőségére, textúrájára.

 DE mégis meg tudják változtatni a haj szerkezetét és színét, – természetesen garancia nélkül. Csodákat ígérve, – a dobozon megjelenő modellek képeivel együtt.

A drogériás termékekben a mesterséges pigmentek szinte beleégnek a hajszerkezetünkbe, így nehezen is eltávolíthatóak onnan.

Ha tévedtünk a használatuknál, vagy nem úgy sikerült a végeredmény, – csak hosszas munka árán tudják még a szakavatott kezek is eltávolítani őket. 

Hajunk minősége, szerkezete teljesen átalakul, és sajnos sok esetben csak az olló általi átalakítás nyújt megoldást.

Ha menthető a haj, hosszú idő és több alkalom szükséges a rendbehozatalhoz.  – Több alkalmas felvilágosítási folyamat esetleg: gondos ápolással, hogy megőrizzük a haj minőségét. 

A dobozos termékekkel szemben nagy előnnyel bírnak a fodrászatban használt professzionális termékek. Ennek kulcsa a személyre szabhatóság.

Nézzük milyen tényezőket is vesz figyelembe egy fodrász, mielőtt nekiáll Vendége frizurájának:

– a vendég jelenlegi hajszíne

– a vendég természetes hajszíne

– a haj előtörténete, minimum két évre visszamenőleg

– bőr- és szemszín

– hideg vagy meleg árnyalatok állnak-e jól

– a haj porozitása

– ősz hajszálak aránya

– hajszál vastagsága és rugalmassága

– a vendég stílusa és szokásai.

Innen nézve már nem is olyan egyszerű egy hajfestés, – nem beszélve az “utálatos” kémiáról. 🙂

Extra tipp: 

Mikor konzultálsz a fodrászoddal, vedd figyelembe a hajad hosszát. A haj havonta átlagosan 1-1,5 cm-t nő. 40 cm hosszú haj több éves múlttal rendelkezik, – a festés, szőkítés, egyenesítés, illetve bármilyen vegyszeres beavatkozás módosíthatja a végeredményt amit szeretnénk. Emellett a haj minőségét is. Ha ezeket a fodrásszal átbeszéled, pontosabb végeredményt tud biztosítani.

2. Maxold ki a tökéletes fodrász-élményt

A fodrász székéből felállva, minden Nő  mosollyal távozik,-  hogy milyen csodálatos a frizurája. Aztán sajnos sok esetben, ahogy telnek a napok-hetek ez a csodás haj-élmény megfakul.

És, hogy ez miért is történik meg valójában?

A tökéletes fodrász-élmény megtartásához NEM elég csak a szakember. Ez akkor ideális, ha Vendég partner ebben, és két alkalom között is gondoskodik hajáról.

Fontos, hogy így tudunk a leghatékonyabbak lenni

Például mi fodrászok, egy színmegváltoztatásnál nem csak azt vesszük figyelembe., hogy mi a kiindulási alap (festett, festetlen, mivel volt festve) és mi a célunk.  Hanem a haj minőségét is. 

Ha esetleg rossz állapotú hajjal kell dolgoznunk, sokkal óvatosabb kezdünk neki, mert az elsődleges szempont a haj minőségének megőrzése. Így fényes, egészséges maradhat. Ebben nagy segítségünkre tud lenni egy olyan vendég, aki gondosan karbantartja otthon is a haját. Természetesen, – a fodrász által javasolt termékekkel, vagyis egy teljesen személyre szabott ápolási rutinnal, – a haja számára.

Szintén tévhit, hogy fel kell vásárolni az összes terméket, – mindent is,  és aztán rá kenni hajunkra. “Mert hallottuk-olvastuk, hogy az milyen szuper lesz!”

 Kevés megfelelő termékkel sokkal hatékonyabbak tudunk lenni.

 Nem elfelejtendő, hogy a megfelelő mennyiségben!

A szakember székében ülve merjünk nyugodtan kérdezni.

Fodrászunk javaslatot tesz arra, hogy otthon is milyen sampont, balzsamot esetleg maszkot használjunk. Mennyire szükséges intenzív ápolás.

Extra tipp: 

Az otthoni hajápolás sokkal hatékonyabb, ha a samponnal kétszer mossuk meg a hajunkat, majd alaposan kiöblítjük azt.

Aztán a törölköző-száraz hajra vigyük fel a balzsamot vagy maszkot. Fésüljük át, és hagyjuk 5 percig rajta az adott terméket. A végeredmény pihe-puha lesz!

3. Fordulj inkább profihoz –  ,,Segítség, sárgul a hajam!”

Sokszor hallottam már új vendégeim esetében, hogy sárgul a haja mert neki sok a vörös/sárga pigmentje… és ezt neki el kell fogadnia, hogy ilyen… próbálkozott már többször fodrásszal is, festette, aztán feladta egy idő után.

A mondat első felével nem is szállnék vitába, elképzelhető. Minden embernek más és más arányban vannak jelen a természetes pigmentek hajában, ez rendben is van.

DE, igenis lehet tenni a sárgulás ellen.

A legtöbbször annyi a probléma, hogy idáig rosszul volt felmérve a természetes hajszín. Ezért nem megfelelő erősségű hidrogén-peroxidot használtak a festékhez.

Az emberi szem téved, és ez alól a fodrász sem kivétel. Hiába rendelkezünk nagy tapasztalattal. Ezért is van nekünk egy skálánk, amellyel először megállapítjuk a vendég natúr hajszínét. Így, biztosak lehetünk a dolgunkban.

 Csak ezután tudjuk kiválasztani a meglelő hidrogén-peroxidot, ami a kívánt szín eléréshez szükséges. 

Illetve olyan festékeket választunk, amelyek a hajban levő pigmenteket tompítják. Ezzel is segítve azt, hogy a megálmodott hajszínt megkaphassuk. 

Extra tipp: 

Nem kell egyből megijedni, hogy a fodrász után esetleg le fog esni a hajunk.

A festékkel 3 színmagasságot tudunk csak világosítani natúr hajon. Ha ennél többet szeretnénk, már szőkítőpor szükséges. Csak utána árnyaljuk a kívánt színt, figyelembe véve, mennyire tudtuk felvilágosítani a hajat. Illetve a sárgás pigmenteket tompítjuk.

Remélem, hasznos gondolatokat oszthattam meg Veled, szeretett munkám rejtelmeiből!

Pápai Gábor

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük