fbpx

Szőkítés. 3…2…1

Nyugi, így nem “esik le” a hajad!

Kiss Attila, aki a szőke árnyalatok igazi szerelmese, ninja szintre fejlesztette tudását ezen a területen. – Hogyha eddig cikinek gondoltad megkérdezni: hogyan is működik a szőkítés folyamata? Mit várhatsz el? Hogyan nem lesz sárga a hajad? stb… Akkor a legbrutálisabb tudásanyag közepére csöppentél. 

Innen startol a szőkítés folyamata

Elsőre ijesztően szokott hangzani, amikor egy vendég konzultációnk során meghallja a fodrásztól, hogy:

 “– Rendben, el tudjuk készíteni a kívánt végeredményt, első lépésként szőkítéssel kell kezdenünk. Aztán fokozatosan haladunk tovább.

– Szőkítés??? Áhh, kizárt dolog, én nem szeretném, hogy leessen a hajam. „ 🙂

Gyakran kapjuk ezt a reakciót, de nem esünk kétségbe. – Hisz tudjuk, mit csinálunk, és ilyenkor el is magyarázzuk a teljes folyamatot.

Első körben, nyilván azzal kezdjük, hogy eloszlatjuk a régen megkövült hiedelmeket.
 Ma már nem azok a termékek vannak sem a boltokban, de legfőképpen egy szépségszalonban, mint amit házilag kotyvasztunk magunknak és neki esünk youtube-ról szőkíteni a barátnőnk haját. – Nem, ez nem a DIY home pro verzió.

 A legnagyobb jóindulattal is azt szoktuk javasolni, hogy ezt véletlenül se csinálja otthon senki.

Szőkítés előtt

Balayage technikával szőkítés

Szőkítés után

‘Ez mi ez’ – a szőkítés háttere 

A szőkítés egy bonyolult kémiai folyamat, melyhez igenis kell a megfelelő szakmai tudás.

 – Mielőtt az ember nekiesik a hajának, kiszárítja, foltokat okoz és teljesen szétroncsolja haja szekezetét. 

A hajtípusod alapján, mindig a neki megfelelő anyagot kell alkalmazni a szőkítési folyamat során. – Arról nem is beszélve, hogy befolyásolja a kiindulási szín, hajunk előtörténete, visszamenőleg legalább két évre. – Igen, minimum két évvel. 
Nem mindegy a kívánt végeredmény, melyet kapni szeretnénk a szolgáltatás végén. És az ápolás. – Bagatell dolognak tűnik, de mivel a szőkítés, – mint már említettük, összetett “ vegyész level 1000+” kémiai folyamat. Rendkívül fontos, hogy a különböző lépések között is állandóan ápoljuk a haj szerkezetét, ne csak a végén.

Tudományos okosságok rovat

Egy kis elmélet, hogy bemutassuk Neked ezeket a kémia folyamatokat, így talán nem lesz olyan ijesztő számodra.

Hogyan működnek a szőkítők?

  • A szőkítők reakcióba lépnek a melaninokkal, a hajban található természetes pigmentekkel. 
  • Eltávolítják a színt egy visszafordíthatatlan kémiai reakcióval. 
  • A szőkítő oxidálja a melaninokat, amelyek továbbra is jelen vannak, – már az oxidálódott, felvilágosított színben. 

A szőkítők szintén segítenek az előzetesen festett, mesterséges pigmentek felvilágosításában és annak egyenletességében.

Mögöttes pigmentáció

A felvilágosítási görbe értelmezése segít kiválasztani a komplementer (kiegészítő) színeket. Azt, hogyan működnek és semlegesítik a hajban lévő mögöttes pigmenteket a színmegváltoztatás során. 

Gyakorlatban ez úgy működik, hogy a semlegesítés során, például:

 ha vörös/narancs vagy sárga árnyalatokat szeretnénk eltüntetni, ezeknek színeknek a színkörön szemben lévő ellentétes párját hívjuk segítségül.

Többféle szőkítési folyamat létezik

1. A melír

A melírozási technika egy örök klasszikusnak számít, mellyel egyenletes szőkítési hatást érnek el a fodrászok, – a fóliák precíziós elhelyezésnek köszönhetően. 

Előnye, hogy mi magunk dönthetjük el, milyen sűrűn és intenzíven szeretnénk viselni frizuránk összhatásában. Gyakran csak az arcforma kiemeléséhez is alkalmazzák, játékos pár-pár tinccsel.

2. Teljes szőkítés

A maximális felvilágosítást teszi lehetővé, amely tökéletes alapot biztosít a semleges szőkék elérésétől a pasztell színekig. Függetlenül attól, hogy tiszta platina vagy élénk a kívánt végeredmény. Ez szokott lenni az első lépés például, egy nagy átalakításnál is.

3. Balayage

Finomtól a vad hatásokig, sepregetős technikával a napszítta vagy drámai kiemelésig,- a sötét tövektől a világosabb végekig bármilyen frizura elkészíthető alkalmazásásval.

Kiss Attila fóliás melír technikával készült alkotása!

Teljes szőkítési folyamat után, Kiss Attila alkotása!

Balayage technikával készült szőkítés, Kiss Attilától!

Ezeket az ultimate cuccokat használjuk, ha ki akarjuk maxolni az eredményt

Blondor Multi-Blonde szőkítőpor

Technológiáját tekintve, szupererejét az anti-yellow molekuláknak köszönheti.

A szőkítőben lévő aktív molekulát perszulfátnak hívjuk. Ez felelős a természetes és mesterséges pigmentek megbontásáért. A Blondor Multi-Blonde por 2 különböző típusú perszulfátot tartalmaz. Az első elindítja a felvilágosítási folyamatot és  lassan dolgozik , míg a másik míg a másik pedig aktiválódik a hatóidő végéig. Biztosítja akár a a 7 színmagasság felvilágosítását. – Szóval, brutál sokat lehet vele kihozni.

BlondorPlex

A BlondorPlex szőkítőpor és a WellaPlex kötéserősítő szolgáltatás szorosan egymás mellett  járnak. 

A kötéserősítő technológiának köszönhetően akár 97%-kal kevesebb töredezettség mellett, ugyanolyan felvilágosító teljesítményt érhetünk el. 

A BlondorPlex, az anti-yellow molekulák mellett a technológiájának köszönhetően kötéseket hoz létre a haj belsejében.

A felvilágosítás folyamata során néhány aminosav szétválik és sérülnek. Ezért alkalmazva, – a kötéserősítő segíti a kötések újra alakulását. A kötés-stabilizálóval erősítjük a hajban lévő kötéseket és kiegyenlítjük a haj pH értékét.

Blondor Freelight

Az agyag alapú szőkítő por,- a balayage és szabadkezes technikák társa.

Az agyag alapnak köszönhetően, különleges képességekkel bír: krémes konzisztencia, rugalmas keverék a könnyed felvitelhez, tapadós agyagmassza, a mi a helyén marad. 

Blondor Blonde Seal and Care

Az elengedhetetlen szőkítés utáni kezelő.

A felvilágosítási folyamat során a szín vagy a szőkítő formula lúgos környezetet hoz létre. Az előhívóval való együtthatásában a lúgok és a perszulfátok reakcióba lépnek, oxidálják a melanint és mesterségesen felvilágosítják a hajat. A szőkítő szolgáltatás után fontos, hogy utókezelővel lezárjuk ezt a folyamatot. Speciálisan úgy alkották meg, hogy csökkentse a haj pH értékét a szőkítő szolgáltatás után. Semlegesíti az esetleges összetevő-maradványokat a hajban és a haj felületén. Kondicionáló formulájával készíti fel a hajat az árnyalásra vagy a fényszolgáltatásra.

Te is bevállalnál egy ütős szőke árnyalatot? Színátalakítást tervezel egy ideje?

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.